Ceny kávy prudko rastú a príčinou sú najmä extrémne suchá vo Vietname a Brazílii, ktoré ničia úrodu, spolu s pripravovanými clami zo strany americkej administratívy (pre trh USA). Výsledkom je nielen zdražovanie bežnej kávy, ale aj rastúci záujem o alternatívy bez kávových bôbov. Tieto produkty sľubujú nižšie náklady a menšiu záťaž pre životné prostredie.
Firmy ako Keurig Dr Pepper či J.M. Smucker už niekoľkokrát zvýšili ceny. Smucker, ktorý vlastní značky Folgers a Cafe Bustelo, plánuje od augusta ďalšie zdraženie. Stúpajúce náklady tak otvárajú dvere startupom, ktoré vyrábajú kávové nápoje bez tradičných bôbov, ako je napríklad aj firma Prefer zo Singapuru. Táto spoločnosť využíva potravinový odpad ako sójovú drť a polámanú ryžu, ktoré spracováva fermentáciou.
Alternatívy bez kávových zŕn
Prefer vznikol v roku 2022 a nedávno získal dva milióny dolárov na vybudovanie výrobného závodu. Jeho výrobky sú už dostupné na desiatkach miest v Singapure a do konca roka by sa mali dostať na stovku prevádzok. Produkt ale zatiaľ neslúži ako úplná náhrada, používa sa ako prímes do klasickej kávy v pomere do 40 %.

Dobrou správou pre milovníkov kofeínu je, že Prefer dokáže upraviť obsah kofeínu podľa potreby. Ten totiž získava z iných prírodných zdrojov, napríklad zo zeleného čaju. Spoločnosť tiež plánuje rozšíriť ponuku na ďalšie ohrozené plodiny, ako je kakao, vanilka či citrusy, ktoré takisto čelia tlaku klimatických zmien.
Napriek tomu, že alternatívy rastú, tradičná káva ani zďaleka nekončí. Výskumníci z World Coffee Research pracujú na vyšľachtení odolnejších odrôd, ktoré zvládnu meniace sa podmienky. Organizácia len nedávno získala investíciu 10 miliónov dolárov na výskum a zlepšenie produktivity aj udržateľnosti pestovania kávy po celom svete.
Zdroj: FoodDive