Nová štúdia z Univerzity v Birminghame a L’Institut Agro Montpellier navrhuje prekvapivý spôsob, ako zlepšiť udržateľnosť poľnohospodárstva, a to používanie ľudského moču ako hnojiva. Tento nápad môže znížiť emisie skleníkových plynov a pomôcť farmárom udržať zdravie plodín.
Moderné poľnohospodárstvo je silne závislé na syntetických hnojivách s vysokým obsahom dusíka, ktoré však majú obrovský negatívny vplyv na životné prostredie. Produkcia týchto hnojív zvykne uvoľňovať do atmosféry veľké množstvá oxidu uhličitého, metánu a oxidu dusného, ktorý je silným skleníkovým plynom.
Prečo práve moč?
Moč je z 95 % voda a obsahuje živiny ako močovina, kreatinín a soli, ktoré sú pre rastliny prospešné. Výskumníci sa rozhodli otestovať, ako by moč ovplyvnil pôdu a rastliny, a výsledky experimentu s pestovaním špenátu boli pozitívne. Moč nepoškodil pôdne mikróby, a to ani pri vyšších dávkach. V porovnaní so syntetickými hnojivami vykazoval moč podobnú účinnosť.
Mohlo by vás zaujímať:
- TIP na FILM: Chasing Coral
- Eutelsat plánuje európsky Starlink. Čo ponúkne tento satelitný gigant?
- Opel posúva svoju ponuku elektrických modelov do vyšších sfér. Na túto dvojicu láka Slovákov
Používanie moču by mohlo výrazne znížiť emisie skleníkových plynov, pretože by sa znížila potreba syntetických hnojív. Okrem toho by to mohlo šetriť vodu a zmierniť zaťaženie čistiarní odpadových vôd. Moč by tiež mohol prispieť k zvýšeniu potravinovej bezpečnosti, pomáhajúc farmárom uspokojiť rastúci dopyt po potravinách udržateľným spôsobom.
Avšak, dlhodobé používanie moču ako hnojiva si vyžaduje ďalší výskum. Problémy ako hromadenie solí v pôde alebo emisie oxidu dusného musia byť dôkladne preskúmané. Aj logistické výzvy spojené so zberom a distribúciou moču predstavujú ďalšie prekážky, ktoré treba prekonať.
Zdroj: HappyEcoNews