Startup dokáže vypestovať čokoládu v laboratóriu. Je to lacnejšie ako z kakaa

Startup Celleste Bio už získal 15 miliónov dolárov, vrátane investícií od giganta Mondelēz International, ktorý sa podieľa na stratégii a dizajne startupu.
cokolada
Zdroj: Pexels

Startup Celleste Bio dosiahol významný míľnik v potravinárskej technológii v momente, kedy sa stali prvými, ktorí vyrobili kultivované kakao maslo v laboratóriu. Toto lab-grown kakao maslo je podľa spoločnosti “bio-identické“ s kakaovým maslom získaným z bôbov, pričom zachováva rovnakú textúru a senzorické vlastnosti ako prémiová čokoláda. Môže to mať významný dopad na čokoládový priemysel, ktorý momentálne čelí problémom s vysokými cenami kakaa.

Celleste Bio už získala 15 miliónov dolárov, vrátane investícií od giganta Mondelēz International, ktorý sa podieľa na stratégii a dizajne startupu. Firma aktuálne stavia pilotné zariadenie, ktoré má umožniť škálovanie produkcie svojich udržateľných čokoládových ingrediencií. Môže to pomôcť stabilizovať cenu kakaa a zmierniť jeho cenové výkyvy v budúcnosti.

Vysoké ceny kakaa viedli značky ako Hersheys k zvýšeniu cien čokolád a začatiu hľadania alternatív. Hoci ceny kakaa po rekordných výškach v roku 2024 začali klesať vďaka lepším podmienkam v Afrike a rozširovaniu produkcie v Ekvádore, riziká ako zmena klímy, choroby plodín a starnúce stromy kakaa stále ohrozujú stabilitu ponuky. To zvyšuje tlak na náhrady tradičných surovín.

Niektoré firmy už ponúkajú alternatívy vyrobené z pšenice alebo sóje, ktoré môžu nahradiť časť kakaa pri výrobe čokolády. Napríklad v Ardent Mills vyvinuli pšeničné riešenie, ktoré dokáže nahradiť až 25 % kakaového prášku v pekárskych produktoch. Celleste však ide ďalej a ponúka náhradu, ktorá je chemicky a funkčne identická s kakaovým maslom, čo je krok k dlhodobej udržateľnosti.

Mohlo by vás zaujímať:

Cieľom tejto technológie nie je nahradiť tradičné poľnohospodárstvo, ale slúžiť ako poistka proti budúcim výpadkom v dodávkach kakaa. Kakaové maslo je totiž najdôležitejšou a najdrahšou surovinou pri výrobe čokolády, pričom výrobcovia každoročne míňajú miliardy na suroviny. Inovácia môže výrazne prispieť k stabilizácii trhu a znižovaniu rizík spojených s produkciou kakaa.

Zdroj: FoodDive

Total
0
Shares
Podobné články