Juhokórejské kimchi je v ohrození. Za pár rokov môže úplne zmiznúť. Môže za to oteplovanie

Počet vysokohorských fariem, ktoré pestujú čínsku kapustu, sa za posledných 20 rokov dramaticky znížil – z 8 796 hektárov na 3 995 hektárov.
kimchi
Zdroj: Pexels

Slávne juhokórejské kimchi, najmä to, ktoré sa vyrába z čínskej kapusty (napa), sa stáva obeťou klimatickej zmeny. Vedci, poľnohospodári a výrobcovia upozorňujú na to, že rastúce teploty ohrozujú kvalitu a množstvo tejto dôležitej plodiny.

Čínska kapusta prosperuje v chladnejších podmienkach, ideálne pri teplotách medzi 18 a 21 stupňami Celzia. Tradične sa pestuje v horských oblastiach, kde letné teploty historicky nepresahovali 25 stupňov Celzia. Avšak zmena klímy prináša teplejšie počasie, ktoré ohrozuje tieto plodiny. Vedci varujú, že ak teploty budú naďalej stúpať, môže sa stať, že Juhokórejčania nebudú schopní pestovať čínsku kapustu v budúcnosti.

Počet vysokohorských fariem, ktoré pestujú čínsku kapustu, sa za posledných 20 rokov dramaticky znížil – z 8 796 hektárov na 3 995 hektárov. Podľa projekcií by sa táto plocha mohla v priebehu nasledujúcich 25 rokov zmenšiť na iba 44 hektárov, pričom do roku 2090 by sa v horských oblastiach kapusta už vôbec nepestovala.

Ohrozuje ho aj čínsky dovoz

Vyššie teploty spôsobujú, že srdce kapusty sa kazí a koreň sa stáva mäkkým, čo ovplyvňuje celkovú kvalitu zeleniny. Poľnohospodári navyše čelia ďalším výzvam, ako sú nepredvídateľné silné dažde, nákazy škodcami a plesňové infekcie, ktoré sa zhoršujú v dlhších a teplejších letných obdobiach.

Kimchi
Kimchi | Zdroj: Pexels

Juhokórejský priemysel kimchi čelí aj konkurencii lacnejšieho dovozu, najmä z Číny. Dovoz kimchi vzrástol tento rok o 6,9 % na 98,5 milióna dolárov, pričom väčšina pochádza z Číny. Vláda sa snaží riešiť tieto problémy pomocou klimatizovaných skladov na zabránenie cenovým výkyvom a nedostatkom. Vedci zároveň pracujú na vývoji nových odrôd plodín, ktoré dokážu odolávať teplejšiemu podnebiu a nepravidelným poveternostným podmienkam.

ciara

Mohlo by vás zaujímať:

ciara

Farmári sa však obávajú, že nové odrody kapusty, ktoré sú prispôsobené teplejšiemu podnebiu, budú nákladnejšie na pestovanie a nemusí mať rovnakú chuť ako tradičné odrody. Vyhliadka na budúcnosť bez pestovania čínskej kapusty v Južnej Kórei ich napĺňa smútkom a obavami, čo podčiarkuje kultúrny a ekonomický význam kimchi pre národ.

Zdroj: Reuters

Total
0
Shares
Podobné články