Plytvanie potravinami je celosvetový problém, pričom sa viaceré organizácie ale aj jednotlivci snažia zvýšiť povedomie o globálnej potravinovej kríze. Plytvanie potravinami má rozsiahle dôsledky nielen na hlad a produkciu potravín, ale aj na klimatické zmeny. Napríklad, ak by bola strata jedla krajinou, stala by sa tretím najväčším producentom skleníkových plynov po Číne a Spojených štátoch. Tento fakt ukazuje, ako kritické je riešenie problému plytvania jedlom.
Existuje mnoho spôsobov, ako zabrániť tomu, aby potraviny skončili na skládkach. Od začiatku reťazca, teda od výroby potravín, až po koncový bod spotreby, môžu všetci prispieť k riešeniu. Napríklad reštaurácie môžu vykonávať hodnotenia odpadu a stanovovať ciele na jeho zníženie. Potravinový odpad sa dá upcyklovať, čiže premeniť na nové potravinové výrobky, alebo opätovne použiť prostredníctvom darovania nezjedených potravín ľuďom v núdzi.
Spotrebitelia môžu tiež prispieť tým, že budú plánovať svoje nákupy, správne skladovať potraviny a používať všetky zložky jedál, ktoré si kúpili. Kúpa “škaredého” jedla alebo zľavnených potravín, ktoré sa blížia k dátumu spotreby, môže výrazne pomôcť znížiť množstvo potravinového odpadu. Správne pochopenie dátumov spotreby je tiež dôležité – nie všetko jedlo po dátume “spotrebujte najlepšie do” musí byť vyhodené.
Aj málo sa počíta
Každý krok, ktorý podnikneme na zníženie plytvania jedlom, je krokom k udržateľnejšej budúcnosti. Môžeme inšpirovať ostatných, aby menej plytvali a viac využívali potraviny, čím prispievame k boju proti klimatickým zmenám a zároveň podporujeme potravinovú bezpečnosť.
Mohlo by vás zaujímať:
- Návrat bizónov do voľnej prírody dokáže výrazne znížiť emisie oxidu uhličitého
- Majú nabíjateľné batérie zmysel aj v roku 2024? Vyskúšali sme si to sami
- Na kanadskom ostrove vyšľachtili zemiaky, ktoré sú odolné voči klimatickým zmenám
Kroky pre zastavenie plytvania jedlom, ktoré môžete podstúpiť aj vy:
- Vzdelávajte sa o najlepších potravinových postupoch
- Kupujte menej
- Pomocou potravinových aplikácií si môžete kúpiť zľavnené jedlo v obchodoch s potravinami a reštauráciách
- Získajte informácie o dátumoch spotreby a minimálnej trvanlivosti
- Predchádzajte plytvaniu optimálnym skladovaním, využívaním každej zložky a plánovaním jedál vopred
- Inšpirujte ostatných podniknúť tieto kroky
- Nepoužité potraviny prerozdeľte miestnej komunite
- Objavte nové recepty, ktoré vám umožnia dať ingredienciám alebo zvyškom druhý život
- Podporte susedské kompostovanie a kompostovanie doma
Zdroj: HappyEcoNews