spájame
slovenskú
IT komunitu
pridaj sa
Registrácia · Login
Zajtra.sk > Fórum > CMS > Porovnanie CMS

pridal Maroš Kováč
15.3.2012 21:40:55

Porovnanie CMS

Tak jedna typická otázka. Ktorý CMS používate, prípadne s ktorým sa vám pracovalo najpríjemnejšie? Môžete napísať aj klady a zápory jednotlivých CMS. :)

Osobne som ich vyskúšal veľa. Joomlu som kvôli extrémnej komplikovanosti nechal tak, Drupal celkom ušiel, TYPO3 sa mi zdalo suché a momentálne som spokojný s WordPressom. :)

38 komentárov

Komentovať môžu iba prihlásení

Zaregistruj sa cez bezplatnú registráciu alebo použi login cez Facebook (FB Connect)

Prihlás sa tu, ak už máš profil na Zajtra.sk:

Zabudol som heslo

0 0 Peter Payter Gašparík 5.9.2012 03:30:28
Bol tu spomenutý dobrý dotaz, že nakoľko TYPO3 nie je pre bežných smrteľníkov tak je stabilný príjem za trocha roboty zaručený, to môže byť plus ;) ako s tým WP s tebou súhlasím, že nie je na všetko ale proste veľa toho aj tak dokáže. Stromová štruktúra sa mne nepáči v TYPO, je to fakt moc nakope, rozumnejšie mi prijde vyselektovať si články vo WP a dať otvoriť v novom okne, netreba stále refreshovať.

Ok, už viem, že pre teba je TYPO3 to najlepšie, ale skús ešte nejak rozobrať prečo by ho aj niekto ďalší mal používať? Konkrétne čo ponúka viac oproti Drupalu?
0 0 J 4.9.2012 22:43:33
Prva vec je ze ked si nevies nastavit BE a nechas tam pozapinane nepotrebne moduly tak sa moze zdat neprehladne.
Ked mas stranku kde ma editor upravovat maximalne tak nejaky text tak to je este vo WP v poho no ked ma editovat nejaky specificky obsah, plugin alebo widget tak z toho musi byt magor. V type su obsahove prvky pluginy aj zaznamy na jednom mieste priradene k stranke. Umiestnovanie takychto zaznamov je omnoho logickejsie.
1 1 Michal Obeda 4.9.2012 22:21:20
@J - to nie je môj názor, to je názor ľudí (nie programátorov), ktorí s Typo3 robili a za ktorých som musel ja niektoré veci editovať (lebo ma poprosili o pomoc). A popravde, miestami som sa aj ja zapotil.
Neviem aká zložitá stránka musí byť, aby na to Wordpress nestačil, ale momentálne mi nič také nenapadá. 90% webov, ktoré tu ľudia robia, sú malé a stredné stránky, na ktoré rovnako stačí WP ako aj Typo3. Ale aby si si nemyslel, že som WP fanatik - ja WP vôbec nepoužívam, nasadzoval som ho iba na jeden jediný projekt. Len proste Typo3 považujem za najviac user unfriendly systém.
0 1 J 4.9.2012 22:11:02
To je tvoj nazor ze je to neprehladne. Moj, mojich kolegov a znamych je ze ten strom vo WP je katastrofa. S typom pri jednoduchych strankach nemal nikto z ludi - editorov ktorych som skolil nikto vazny problem. Pri zlozitejsch strankach kde si editor pustil typo raz za mesiac problemy boli ale take spranky by si na WP ani nespravil.
1 1 Michal Obeda 4.9.2012 21:35:15
@J: "ajked mas 200 podstranok vidis vsetky a vidis kde sa nachadzas ked editujes obsah." - to je názor developera, presne ako tvoj predchádzajúci príspevok. Práve ten strom mi príde v Typo3 strašne neprehľadný.
Musíš si uvedomiť, že vývojár robí so systémom na začiatku a on si dokáže ten systém upraviť (dokáže si upraviť aj WP). Editor s tým robí zvyšok času, väčšinou ide o neskúsených ľudí tam zaváži prehľadnosť a jednoduchosť administrácie. A tá v Typo3 nevyniká ani v jednom bode.

A tiež nechápem, prečo začínaš útočiť na ľudí. Môžeš vymenovať, kto z prítomných Typo3 v živote nevidel?
1 2 J 4.9.2012 21:12:08
Presne o tom som hovoril. Vela veci sa vo WP robi cez widgety napr take nestandardne menu ako widget je uplne nelogicke a ich umiestnovanie/zobrazovanie sa dost neprirodzene nastavuje. Proste a jednoducho WP ma od cms daleko. Je to blogovaci system.
BE editorom v typo3 sa daju nastavit prava na kazdy jeden modul/stranku/zaznam alebo policko formulara. Pri jednoduchych strankach je administracia jednoducha a prehladna. Oproti WP je omnoho prehladnejsia stromova struktura - ajked mas 200 podstranok vidis vsetky a vidis kde sa nachadzas ked editujes obsah. Vo WP sa musis preklikavat po 20 strankach a ked chces prejst na inu musis sa najskor vratit. Je to zdlhave a neprehladne. Pri type mi trochu vadi ze nastrojova lista hore vlavo na co si skor zvyknu pouzivatelia Mac OS a ikonky su mensie ale nieje to nic tragicke. Najlepsie sa pocuvaju hodnotenia od tych co typo v zivote nevideli.
2 1 Monča Holečková 4.9.2012 19:21:55
Možno je pre firmy na Slovensku výhodnejšie predávať TYPO3. Musia totiž k nemu urobiť špeciálnu inštruktáž, alebo ešte lepšie, spravujú obsah stránky sami. Teda majú stabilný zdroj príjmov navyše. Lebo, ako tu už bolo napísané, administrácia nie je robená pre bežných ľudí. :D
1 0 Peter Payter Gašparík 4.9.2012 18:48:53
@J ok a v čom je lepší oproti Drupalu? Ja tam vidím tú nevýhodu neintuitivneho backendu, slabšej komunite oproti Drupalu a horšiemu kódu.
Ešte k porovnaniu k WP, sám vravíš, že klient chcel od WP mnoho, neviem detaily čo požadoval no nesúhlasím s "akakolvek nestandardna vec je okamzite jeden velky problem za problemom." áno, pre špeciálne veci sa neoplatí použiť WP, ale určite nie všetky. Pluginy a witgety sa vytvárajú strašne jednoducho (kvalitná dokumentácia) a väčšinou to ani netreba lebo má za sebou najväčšiu komunitu. Tiež templaty sú najmenší problém pre WP a Drupal na takom themeforreste ich je plno, pre typo ani jedna.
1 1 J 3.9.2012 20:01:21
Sila typo3 je hlavne v jeho pluginoch a API pomocou ktorej je mozne nakodit rozne !nestandardne riesenia. Typo sa hodi na skor na zlozitejsie portalove riesenia, prave koli prisposobitelnosti backendu. Nielen ze daju vytvarat vlastne zaznamy (zaznamy spravuju pluginy), ale aj vlastne obsahove prvky (spravuje cms) ale daju sa dokonca vytvarat vlastne typy stranok a menit/pridavat ich vlastnosti. Dalsim levelom na ktore sa ine cmska nechytaju su veci ako servisy, viaclevelove cacheovanie, scheduler, jednoduche spravovanie jazykovych verzii, nastavenie prav/zobrazenie pre uzivatelov na kazde jedno policko v BE ....
Pre skusenych ludi je potom tiez velmi vyhodne spravovat aj jednoduche stranky ale ucit sa typo koli par strankam sa naozaj neoplati :)
O WP radsej pomlcim. Daju sa v nom robit pekne blogy ale akakolvek nestandardna vec je okamzite jeden velky problem za problemom. Mali sme par zakazok kde si klient ziadal WP no velmi rychlo zmenil nazor.
Je pravda ze typo je pre editorov je typo menej user friendly ale ked pocohpia logiku, hlavne rozdiel medzi obsahovymi prvkami a zazamami tak je vsetko ok. Pre kazdodennych uzivatelov nieje po dobrom zaskolen ziaden problem. Asi tolko k teme :)
0 0 Milan Dvorský 3.9.2012 19:38:57
@J cize bicykel s tebou? :D skus uviest tri dovody, preco sa @Peter Payter Gašparík myli. Neutocim. Som len sam zvedavy.
1 1 J 3.9.2012 11:37:46
Typo3 vs WP: si robis srandu? :D to je ako porovnavat bycikel s hruskami :)
0 0 Peter Payter Gašparík 30.8.2012 23:34:59
Niektorí si pochvaľujete TYPO no čo mám ja skúsenosti so zahraničnými klientmi (Nemecko) kde je dosť rozšírený, tak prechádzajú radšej na WP. Mal som možnosť upravovať stranku na TYPO a je to neprehladna katastrofa, určite radšej Drupal, ktorý je viac "svetový" ako TYPO ktorý sa drží v zapadnej europe. Taktiež čo sa týka témovania tak TYPO sa na WP a Drupal nebere.
0 0 Juraj Horný 23.4.2012 23:31:08
no lebo planujem rozbehnut eshop, ale rad by som si rozlozenie a navigaciu poriesil sam, pripadne ux skonzultoval s nejakym ux dizajnerom, ktory mi navrhne aj graficky navrh a nasledne to treba dat niekomu, nech to zbucha - preto je to pre mna taka dilema.
0 0 Zoltán Mitlík 23.4.2012 23:12:57
My pouzivame na jednoduche az stredne prezentacie CMS Made Simple a uplna spokojnost :) Kolega dava aj na drupal ale pre mna je to jeden velky nevkusny bordel. A potoom vlastne CMS :)
0 0 Milan Vodička 23.4.2012 22:19:26
@Juarj Horny, ja mam skusenost s Opencart a Magento. Z tejto dvojice na mensi eshop odporucam Opencart. Ma celkom pekny kod, slovensku lokalizaciu a relativne dobre sa temuje. Vie toho celkom dost na to aky je maly.
0 0 Zoltán Onódy 23.4.2012 21:46:49
@Juraj Horný: Podľa mňa na eshop je najlepšie PrestaShop
0 0 Juraj Horný 23.4.2012 21:03:23
Ahojte,
chcem sa vas spytat ako profikov, co si myslite, ktore cms je naj pre stredne velky eshop. To znamena ze nieco co je len o nieco mensie ako napr. martinus alebo gorila.

hladam nieco, co by som si vedel sam v pohode spravovat, ale nic robene doma na kolene, aby do toho videl aj iny programator o par rokov neskor. Zatial viem len o magente.
0 0 Milan Vodička 23.4.2012 19:35:56
@Jan Bocinec ... suhlasim s tym, ze Wordpress je genialny z pohladu uzivatela a jednoduchy z pohladu webdesignera aj programatora. Ma svoje miesto a toho by som sa drzal!
0 0 Ján Bočínec 23.4.2012 19:11:24
Určite ste si všimli, že v súčasnej dobe je tu jedno CMS, ktoré poriadne skáče tým ostatným po hlavách a jednoznačne dominuje na poli redakčných systémov, áno, je to WordPress :). Hovorte si čo chcete, či už ste hardcore programátor alebo obyčajný webový oportunista s vierou v CMS urobeného na mieru, ale webové stránky a aj iné riešenia postavené na WordPress sú proste IN a plnia veľmi dobre svoju funkciu. Ako to je možné keď táto aplikácia určite nepatrí k tým najlepšie naprogramovaným a už zdanlivo vôbec nie najrýchlejším? WordPress je jednoduchý, prívetivý ako pre užívateľov tak aj pre programátorov a kóderov, dobre zdokumentovaný, masívne rozšírený, s tisíckami modulov a tém na spestrenie a hlavne parádnou komunitou ochotnou pomôcť alebo si aj len tak pokecať o súčasných trendoch vo vývoji. Ešte máte otázky alebo pochybnosti? Som/Sme tu pre vás ;) http://WordPress.sk/
0 0 Milan Vodička 23.4.2012 12:40:03
Viem, ze s Drupalom mali ludia problem hlavne v Drupal 6 kde nebol jasne rozliseny frontend administracia tak ako napr. vo Wordpresse. Teraz som sa stretaval s pozitivnymi ohlasmi.

A navyse si drupal zoberie par zaujimavych veci zo sympfony co je podla mna super krok.
Zajtra.sk > Fórum > CMS > Porovnanie CMS

Kritika

Vieš ako robiť veci lepšie? Pomôž našim odvážnejším členom a skritizuj im projekty!

Reklama

Seriály zo Zajtra.sk

Reklama